Kolač tišine od mrkve za Oslo

Moj kum, kad je u svojoj Makarskoj, liti, priča nostalgično o Norveškoj, a kad je u Norveškoj i običan ga stolnjak moje matere, koji je, ni ona sama ne zna kako, objavila na svom Facebook profilu, pukne na naše studentske pakete od nje, tih dana.Još ga ta dvosmjerna nostalgija pomalo zbunjuje pa nije pohvatao da je njemu svugdje dobro, a je, i da je dom tamo gdje ti je lipo.

E pa moj kume, ova ti je i dalje zagrijana za slanje paketa, jedva sam ju odvikao,…ti samo ostavi ovdje adresu i siguran sam da će nešto već stići u Norvešku – uz iznenadnu SMS poruku: “Večeras, bijelo-plavi trajekt, Oslo, kasni malo oko deset, kapetanu Markusu sam dala 10 Eura, ti mu ne davaj. Ako zakasniš reko je da će biti tu parkiran do ujtra. Ispod kruha su ti nove kuhinjske krpe, ne bacaj ih, u njima ti je 100 KM – promijeni ih negdje, čula sam da tu do tebe u Švedskoj ima dosta naših koji su sada Bosanci….”

Zovi odmah
Obavezno je zovi čim ga otvoriš jer čeka kraj telefona napeta ko puška. Pardon, sad se modernizirala: čeka na iPad-u na Skype-u. Uključi kameru i sredi se malo jer će se ona srediti ko za kazalište. Komentiraj to.
Nemoj se truditi objašnjavati joj da ti nisi u Oslu već 500 km sjevernije. Ona to zna, bistra je, raca joj je takva, već se ono ka’ pravi malo, naime: Šikić mlađi je išao na neku izložbu pokojnog mu ćaće fotografija u Dansku, Kopehagen pa mu je uvalila paket za Markusa.

Lipo sve nabroji. Prvo pakiranje. Primjeti je li boja “likovine”, kojom je vezan paket, drukčija od zadnji put, to su ti one plastične trake što mi ćaća veže lozu i kivi okolo odrne. *ebeno režu ruke dok ga nosiš, ponesi rukavice i reci da je paket bio jako težak i da si izrezao ruke. Ono, daj malo na težini poklona, doslovno. Ovaj će dok gleda snimku snimke utakmice nešto iz daljine dobaciti na to u stilu eto sad vidiš kako je njemu težaku teško… Napomeni da ima fakultet.Kad vam gol, sa TV-a nadjača razgovor komentiraj taj gol ali samo ako se on zadere gooooooooooool…. ja obično tada pjenim uz spominjanje spolnih organa i uništeno djetinjstvo, jasno, ti to nemoj….

Rebus i 100 KM
Dobro pogledaj adresu na paketu i primaoca i pošiljaoca (ka’ da će sada Markus vraćati to iz Osla …) … jer je to rebus kojega on svaki put smisli – izgleda sve logično ali nije. Koncentriraj se na foru da tebi je, ali drugima nije. Tu je zajeb. Nešto je osobno, o tebi , što vas veže ali ti to nije drago baš… Komentiraj to kad skužiš i ne pravi mu se ponosno pametan sa zvanjem na partiju šaha jer ćete potući do nogu. Pazi da ti ona ne šapće rješenje jer se onda ne važi.

Pripremi se da će se sve čuti što pričaš većinu vremena, osim oko onih 100 konvertibilnih maraka koje je ona tajno tušnula, tada će te odnijeti u sobu da te priupita jesi li ih našao (ne tebe, već iPad).

Možeš joj se zahvaliti na suludoj vožnji do Osla jer ti je javila za paket tek par sati prije, tako da je malo iztrolaš u stilu: da nije bilo nikakvih krpa i da je paket bio malo otvoren. Čisto radi krvotoka da joj malo prokola. Zdravo je.

Unutar Paketa
I sad možeš početi nabrajati i komentirati sve što ima u paketu. Prije je bilo lakše, to preko telefona, …. mogao si reći da si probao od hrane sve i da je sve super, ali sad se u cilju obrane svojih gušta naoružala tehnologijom: naime, ona ima kameru na tom iPadu. Stoga neka Eva drži laptop sa kamerom, a ti lipo, da ona sve vidi, otpakiravaj polako, isprobavaj i izražavaj se oduševljeno, onako kako samo ti znaš.

Ne žuri, ko na telefonu, ona zna da je internet besplatan.

Dicu makni od komentiranja ali neka gledaju: oni sada te gušte ne kuže kao i svi mi u njihovim godinama ali će im ostati, kao lipo.
Ona kuži da oni ne kuže ali neće nikada komentirati. Njima će isto svakome poslati nešto.

Ako se slučajno zaboraviš izjasnit o nečemu, nema frke, ona će te suptilno priupitati u stilu: a kakvi su ti bili oni od jabuke. Molim te nemoj pobrkati što je skuhani i začinjeni spanjak a što blitva a što kupus u staklenim teglama. Je, znam, znam, da ima na svakoj tegli papirnata naljepnica, zaljepljena selotejpom i na njoj rukom ispisano ko štampano: sadržaj tegle sa datumom pakiranja u stilu:”Naša blitva, malo začinjena našim maslinovim uljem iz Podrunjice. Pakiranje: 29.04.2013″ Njegov mikro-troling sa pomiješanim labelama.

I kapetan bi sine
Pohane šnicele ti je najbolje pojesti odmah, stvarno su dobri svježi i dodaj da su još vrući. Napomeni da je kapetan Markus mirišući rekao: “lukter godt denne maten” i prevedi joj. Markusu objasni da to miriše brujet od jegulje i žaba koji se prolio jer je ovaj dolje opet lipio teće selotejpom koji se, jasno, odlipi kad se navlaži…s brujetom. I maslinovo ulje se prolilo, čuješ po mirisu kako grize za oči, domaće je. Nivea for men, gel za tuširanje, 2 komada – laži da si taman potrošio od zadnji put i donesi ih na lito sve dolje u Makarsku,… ja ih, evo gledam, imam točno 12 u WC od nje,… mislim da ćemo osvojiti neku nagradu kod Nivee sa svim tim.

Kolač tišine
Ako ne bude kolača od mrkve, a rekla ga je poslati, ne spominji to: nešto se gadno loše dogodilo u bašti i/ili okolo kad nije mogla nabaviti odgovarajuću mrkvu. Osjetit ćeš to kao prekid u razdraganom nabrajanju sadržaja, kao nelagodnu tišinu od pauze a i vidjet ćeš preko kamere: pogled uprt prema stolu a rukom sjetno briše nevidljivu prašinu u jednom smjeru, od sebe. Jasno da kod nje nema nikakve prašine po kući (ko da se sprema udavati ponovo) … već to ritualno odmiče od sebe taj bolni problem – nedostatka mrkve…. Preboli te kolače u neimenovanoj tišini zajedno s njom.

Pismo
E, sad, ako želiš uz sve to primiti i neko popratno pismo, napomeni prije kao usput da imaš neku obljetnicu.Dobit ćeš, od ćaće mi, tipično socijalističko pismo, pisano striktnim polu štampanim rukopisom s datumom i potpisima izrešetano savjetima i doskočicama. To plavo pozadi pisma je krivo okrenuti indigo, naime on pravi kopiju svega što piše i šalje okolo, a šalje dosta na materinu nesreću,… čisto ako slučajno kasnije bude nekih nesporazuma (sud i tako – neprijatelj nikada ne spava, itd… ili ako ti slučajno izleti da nisi od njih dobio nikada paket – samo će ti iz fascikle sa logom “Razvitak” puknuti na stol kopije) – ovi iz ex YU su radili “backup” prije nego je ta riječ i izmišljena na zapadu.Pročitaj ga naglas i prešućuj pravopisne greške. Ovaj će stišati utakmicu.

Neka, neka…
Za kraj, ona će tvoje brojne zahvale na svemu brzo prekinuti (jasno kad ih sve odsluša, a i on sluša ali se pravi da ne sluša ) uz riječi: nemoj mi molim te Bogdane zahvaljivati, valjao si ti mom sinu tokom faksa a valjaš i sada, e …. neka, neka, bit’ će još paketa.

Meni, u takvim situacijama uvali uvrijeđeno nešto u stilu: Nemaš mi šta sine fala govoriti. Ja sam ti majka.